Vissza

Az Alapvető Jogok Biztosának üzenete a gyermekek jogainak világnapján

Kezdete:
2019.11.20. 9:00
Végződik:
2019.11.20. 16:00

„A gyermekek jogainak védelme és biztosítása legyen nemzeti minimum” –

Az Alapvető Jogok Biztosának üzenete a gyermekek jogainak világnapja alkalmából

 

„Az ENSZ idén 30 éves jubileumát ünneplő Gyermekjogi Egyezményének egyik fő üzenete, hogy meg kell és meg is lehet találni a konszenzust, a nemzeti minimumot a gyermekek és a gyermekek jogainak védelmében” – emelte ki dr. Kozma Ákos ombudsman a gyermekek jogainak világnapján. Az Alapvető Jogok Biztosa mandátuma eddigi legizgalmasabb munkanapját zárta 2019. november 20-án: az UNICEF Fiatal Nagyköveteit fogadta Hivatalában, délután pedig a szervezet Gyerekhang rendezvényén vett részt.

A Gyermekjogi Egyezményt 30 évvel ezelőtt, 1989. november 20-án fogadta el az ENSZ Közgyűlése New Yorkban. Azóta ezen a napon ünnepeljük a gyermekek jogainak a világnapját. A Gyermekjogi Egyezmény a világ legszélesebb körben jóváhagyott nemzetközi emberi jogi megállapodása, szinte valamennyi ország magára kötelezőnek ismerte el. Magyarország az elsők között, még 1991-ben. Az Egyezményt számos okból méltathatjuk, kiemelhetjük az egyes, általa rögzített gyermeki jogokat, a gyermek legjobb érdekének védelmét, vagy a társadalmi gondolkodásra gyakorolt jelentős hatását. Az Egyezmény egyúttal jelkép is: a konszenzus folyamatos, bátor keresését, az erre való figyelmes törekvést és a megtalálását szimbolizálja. Hiszen az előkészítése során az egyes nagyon különböző politikai hátterű, illetve vallási meggyőződésű államokat, azok nézőpontjait sikerült egy közös nevezőre hozni.

Dr. Kozma Ákos ombudsman örömmel csatlakozott az UNICEF Magyar Bizottsága kezdeményezéséhez, és a gyermekek jogainak világnapja jegyében szervezte meg 2019. november 20-i munkanapját. A gyermeki jogok védelme sokrétű kötelezettséget foglal magába, szemléletmódot követel meg. Elsőként is azt, hogy valamennyi gyermek ismerje az őt megillető jogokat, azok valós tartalmát. Mindez ugyanis magában hordozza a határokat és mások jogainak a tiszteletét is. A gyermekeknek tudniuk kell, hogy ezek a jogok „komoly dolgok”, és azt is, hogy kitől várhatnak segítséget, ha valaki megsérti e jogaikat. A gyermekek jogai valódi jogok, nem a felnőttek jogainak kicsinyített, gyengített másai, ahogyan ma már a gyermekekre sem kis méretű felnőttekként gondolunk. A gyermeki jogok érvényesülésének egyik fontos területe a gyermekek érdemi bevonása az őket érintő kérdésekbe, a véleményük kikérése és meghallgatása is. Dr. Kozma Ákos kiemelt feladatának tekinti, hogy mindennek megvalósulását az ombudsman személyes példával is ösztönözze. Hivatalában tett látogatásuk során az UNICEF Fiatal Nagykövetei megismerhették az ombudsmani eljárás folyamatát, illetve megvitathatták felmerülő kérdéseiket az Alapvető Jogok Biztosával.

A Gyermekjogi Egyezmény az egyik legalapvetőbb mérce a mindenkori ombudsman számára a gyermekek jogainak védelmében. Magyarországon az eddigi országgyűlési biztosok valamennyien sokat tettek a gyermekek jogainak érvényesítése érdekében és azért, hogy az Egyezmény és az általa védett jogok bekerüljenek a jogi gyakorlat és az oktatás „véráramába”. Miként azért is, hogy nyilvános biztosi megszólalásaik, állandó figyelemfelhívásaik révén a gyermekeket megillető jogok a tágabb közgondolkodásban is gyökeret verjenek. Dr. Kozma Ákos délután az UNICEF Magyarország Gyerekhang rendezvényén vett részt, ahol köszöntőt mondott a Mennyi? 30! – A magyar ombudsman és az ENSZ gyermekjogi egyezményének születésnapjára című kerekasztal-beszélgetésen. Az eszmecserén gyermekjogi szakemberek, egyetemi oktatók és az UNICEF egyik Fiatal Nagykövete folytattak párbeszédet a gyermekek jogainak védelméről. Az alapjogi biztos egyúttal bemutatta azt az új – mindenki számára digitálisan hozzáférhető – kötetet, amely az elmúlt évek legfontosabb ombudsmani gyermekjogi vizsgálatait és eredményeit foglalja össze. Az ünnepi kiadvánnyal a Gyermekjogi Egyezmény 30 éves jubileuma előtt tiszteleg az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

 

Típus:
esemény fotó 2019