Justitia Regnorum Fundamentum Díj díjátadó ünnepség

Február 16-án az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában az ombudsman és a nemzetiségi ombudsmanhelyettes ünnepség keretében adták át a Justitia Regnorum Fundamentum Díjat a 2023. évi nemzetiségi díjazott számára. Az elismerésre az idén nyolcvan éves Doncsev Toso író, műfordító, szociológust, a Magyar Írószövetség és a Bolgár Írószövetség tagját, az első nemzetiségi törvényt harminc éve megalkotó Kisebbségi Kerekasztal első elnökét terjesztette fel a nemzetiségi biztoshelyettes.
2024. február. 20.

Egyenlő esélyekkel a tárgyalóteremben – a sérülékeny társadalmi csoportok igazságszolgálattáshoz való hozzáférése: kihívások és megoldások Európában

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes és a Res Iudicata – Bírák a Társadalmi Tudatosságért Egyesület hazai tevékenységük és nemzetközi szerepvállalásuk révén aktív résztvevői, egyben elkötelezett támogatói az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés problémái feltárásának és a joggyakorlat alakításának, ezért 2023. december 8-án nemzetközi szakmai konferenciát szerveztek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A rendezvény célja hazai és nemzetközi szakértők bevonásával a terület problémáinak és megújuló lehetőségeinek bemutatása volt annak érdekében, hogy a szakmai párbeszéd élénkítése mellett lehetőséget adjon a közvélemény megszólítására és a sérülékeny társadalmi csoportok iránti szolidaritás erősítésére is.
2023. december. 20.

Itthon, otthon

„Itthon, otthon – Nemzetiségi fiatalként a mai Magyarországon” címmel tartott kerekasztal-beszélgetést a magyarországi nemzetiségi fiatalok helyzetéről és perspektíváiról a Mathias Corvinus Collegium (MCC). Az eseményen az ombudsmanhelyettest Török Tamás titkárságvezető és Béres Katalin Enikő jogi főreferens képviselték.
2023. szeptember. 27.

300 Jahre Ansiedlung - nemzetközi tudományos konferencia Budaörsön

Az ombudsmanhelyettes részt vett a magyarországi németek három évszázaddal ezelőtti betelepülésének évfordulója alkalmából rendezett „300 Jahre Ansiedlung – Mit dem Wissen von heute über die Brücke der Vergangenheit Zukunft gestalten” címmel megrendezett két napos, nagyszabású szakmai konferencián.
2023. szeptember. 21.

FUEN Kongresszus 2023 - Pécs • Fünfkirchen • Pečuh

2023. szeptember 7-10. között zajlott a FUEN (Federal Union of European Nationalities – Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója) 67. kongresszusa Pécsen. A város tizenöt évvel a 2008. évi kongresszust követően immár másodjára adott otthont az európai nemzeti kisebbségek és nyelvi közösségek legnagyobb találkozójának. Az idei év magyar szervezőpartnere és házigazdája a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata volt.
2023. szeptember. 12.

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes üzenete a gyűlöletbeszéd és a bűnbakképzés elleni fellépésről

Nemzetiségi ombudsmanhelyettesként aggodalommal követem, hogy az elmúlt napok során egy korábbi, tragikus kimenetelű bűncselekmény megtörténtét ismételten arra használják fel egyes szervezetek, hogy különböző közösségi média felületeken olyan tartalmakat tegyenek közzé, amelyek egyértelműen indulatokat gerjesztenek a hazánkban élő roma nemzetiséghez tartozó állampolgárokkal szemben. Ugyanezen szervezetek egy olyan demonstrációt is meghirdettek, amely alkalmas lehet arra, hogy a roma közösség tagjainak emberi méltóságát sértse, bennük félelmet alakítson ki.
2023. szeptember. 04.