null „Interjútechnikák sérülékeny csoportok tagjai esetében” - nemzetközi workshop az AJBH-ban

2021. szeptember 29-30. között zajlott az OPCAT Délkelet-európai Nemzeti Megelőző Mechanizmus Hálózat idei második tanácskozása, amelynek az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala adott otthont. A kétnapos rendezvényen elhangzott előadások és panelbeszélgetések középpontjában a kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó személyekkel folytatott meghallgatási technikák és eszközök álltak.

A kétnapos rendezvény résztvevőit dr. Kozma Ákos ombudsman köszöntötte, aki beszédében kiemelte: „A világ minden országában, minden kultúrájában komoly kihívást jelent a zárt intézmények felügyelete. Ezzel a tevékenységgel a legkiszolgáltatottabb emberek jogait védjük. Ezért csak teljes odaadással lehet ezt a munkát végezni.” 

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes szakmai bevezető előadásában szélesebb kontextusba helyezte a folyamatot: a járvány következtében a kiszolgáltatott társadalmi csoportok helyzete gazdasági, infrastrukturális és jogérvényesítési szempontból is a megszokottnál nehezebbé vált, a változás pedig különösen súlyosan érintette azokat, akik zárt intézményekben élnek, esetleg a fentieken túli speciális tulajdonsággal rendelkeznek. A workshop nem véletlenül emelt ki négyet ezek közül: a menekültek, a nemzetiséghez tartozók, a pszichoszociális fogyatékossággal élők, a gyermekek és az LMBTQ közösség tagjai olyan kihívásokkal kénytelenek szembenézni, amelyek értékelése és a hátrányok kezelése különleges szakértelmet igényel. A kiszolgáltatott csoportokhoz tartozó személyekkel foglalkozó szakembereknek a legnagyobb gondossággal kell feladataikat ellátniuk, szakmai felkészültségükre, empátiájukra és emberségükre nagyobb szükség van, mint valaha. Az Ombudsmanhelyettes rámutatott arra a tényre is, hogy habár a meghallgatási technikák a Nemzeti Megelőzési Mechanizmusok munkájának egy nagyon szűk és sajátos szakmai aspektusát képezik, az interjúk az alaptevékenység megalapozását szolgáló kiemelt eszközök: a zárt intézményekben tartózkodó személyekkel való személyes találkozások nélkül az OPCAT küldetése egyáltalán nem teljesíthető. 

A két nap panelbeszélgetései során a résztvevők a kiszolgáltatott személyek meghallgatásának legérzékenyebb szempontjait igyekeztek feltárni, megvitatva a felmerülő problémákat és megoldási lehetőséget, valamint a különböző interjútechnikákat és jó gyakorlatokat, megosztva saját tapasztalataikat egymással a témában.

A kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvének (Optional Protocol to the Convention Against Torture, OPCAT) kihirdetéséről szóló törvény értelmében Magyarországon 2015. január 1-jétől nemzeti megelőző mechanizmusként (NMM) személyesen vagy munkatársai közreműködésével az alapvető jogok biztosa jár el. A NMM keretében büntetés-végrehajtásai intézeteket, rendőrségi fogdákat, fogyatékossággal élők otthonait, gyermek-, valamint idősotthonokat ellenőriz az ombudsman.