null A Görög Nemzeti Ellenállás 82. évfordulója alkalmából megrendezett nemzeti ünnepen való részvétel

A Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata szervezésében 2022. november 5. napján került sor a Görög Ellenállás „OXI” – a „NEM” 82. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésre. A rendezvényen, amelyen a görög közösség sokszínű kulturális műsorral tekintett vissza az 1940-es évek eseményeire, a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettest a hivatal két munkatársa képviselte.

A görögöknek a fasiszta olasz agresszióval szemben tanúsított hősies ellenállását felidéző eseményt Efthymios Pantzopoulos, Görögország budapesti nagykövete nyitotta meg, ezt követően beszédet mondott Koranisz Laokratisz, a Magyar Országgyűlés görög szószólója, valamint Hristodoulou Konstantinos, a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának elnöke.

A kulturális programot Petridisz Hrisztosz Prima Díjas görög származású színművész konferálta, amelynek egyik fénypontja a Nikosz Beloiannisz Általános Iskola tanulói által görög nyelven előadott színdarab volt. A színházi előadás a görög-olasz háború kezdetének számító eseménysorozatot, Ioannis Metaxas miniszterelnök az olasz ultimátumra OXI – NEM válasz történelmi pillanatának előzményeit jelenítette meg. A diákok fellépését követően a Helidonaki táncegyüttes tagjai makedón táncokat mutattak be a közönségnek, a szegedi Eleftheria tánccsoport pedig makedón, illetve görög szigeti táncokkal zárta a műsort.

Az Angyalföldi József Attila Művelődési Házban tartott rendezvényen a görög nemzetiségi közösség tagjai és vezetői mellett részt vett Csiga Gergely Budapest XIII. kerület alpolgármestere, Bozona Irini, a Budapesti Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Thomaidu Elefteria, az Angyalföldi Görög Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, Sianos Tamás, korábbi görög nemzetiségi szószóló, Cukalasz Márkosz, a Görög Ifjúsági Egyesület elnöke, valamint Rizojannisz Kosztasz, Beloiannisz előző polgármestere.