null "A GYŰLÖLET-BŰNCSELEKMÉNYEK ELLENI FELLÉPÉS AKTUÁLIS KIHÍVÁSAI ÉS LEHETŐSÉGEI – A BÜNTETŐJOG ESZKÖZEIVEL ÉS AZOKON TÚL" CÍMŰ KONFERENCIA

Kiemelt érdeklődés mellett zajlott a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és a Res Iudicata Egyesület közös konferenciája a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés aktuális kihívásairól és lehetőségeiről

Több, mint 150 érdeklődő részvételével, december 8-án került sor „A gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépés aktuális kihívásai és lehetőségei – a büntetőjog eszközeivel és azokon túl” című hibrid (online és személyes jelenléttel megvalósított) konferenciára az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. A Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó Biztoshelyettes Titkársága és a Res Iudicata – Bírák a Társadalmi Tudatosságért Egyesület közös szakmai rendezvénye a téma egyedülálló eseménye volt. A területen dolgozó bírák, ügyészek, ügyvédek és civil szervezetek munkatársai vitathatták meg szakmai tapasztalataikat és ismerhették meg akadémiai szakértőktől a téma aktuális kihívásait.


 

Az elmúlt két év eseményei számos szempontból átformálták a globális és a lokális közösségeinket: a pandémia olyan kihívás volt, amely egyaránt okozott közvetlen gazdasági és ennél is súlyosabb közvetett társadalmi károkat, a háború pedig ezeket a tendenciákat tovább erősítette. Az egyéni és közösségi szintű megküzdési stratégiák hiányosságai, az egzisztenciális bizonytalanság és a társadalmi csoportok közötti növekvő távolság szomorú következményeként az elmúlt években az előítélet motiválta cselekmények, különösen a gyűlölet-bűncselekmények többirányú expanzióját tapasztalhattuk. Az új kihívásokra az Európai Unió és tagállamai is igyekeztek hatékony és hosszú távon is alkalmazható megoldásokat kidolgozni, újraértékelve a gyűlölet-bűncselekmények elleni jogalkotói és jogalkalmazói fellépés elmúlt évtizedes erőfeszítéseit is. A konferencia célja az aktuális európai uniós és magyar trendek, valamint intézkedések megismerése, a gyűlölet-bűncselekmények megítélésével kapcsolatos jogalkalmazói tapasztalatcsere, valamint az értelmezési kérdések és a fellépési lehetőségek megvitatása volt.

A rendezvényt Dr. Kozma Ákos, az Alapvető Jogok Biztosa és Dr. Madarasi Anna törvényszéki bíró, a Res Iudicata Egyesület elnökségi tagja nyitották meg, majd a résztvevők nyitóelőadásokat hallgathattak meg Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettestől „Az ombudsman-típusú jogvédelem gyakorlati szerepe és további lehetőségei a gyűlölet-bűncselekmények elleni fellépésben”, és Dr. Hirtling Ibolya törvényszéki bírótól „A büntetőjog válasza a gyűlöletre” címmel. A téma speciális területeinek ismertetését Dr. Gosztonyi Gergely, az ELTE ÁJK egyetemi docense „Gyűlöletbeszéd a közösségi médiában: szabályozási keretek és problémák Európában” és Dr. Pap András László kutatóprofesszor, az ELKH TK JTI osztályvezetője „A gyűlölet-bűncselekményekkel szembeni hatékony fellépés kötelezettsége a nemzetközi jogi normák alapján” című előadásaikban ismertették.

Az ebédszünetet köetően Pawel Sawicki, az Auschwitz-Birkenau Emlékhely és Múzeum sajtóreferense online közvetített vitaindító előadásában („Ne történhessen meg újra! – hogyan segít az emlékezés a gyűlölet szülte tettek ellen”) a gyűlöletkeltés társadalmi hatásait mutatta be a borzalmas történelmi példák alapján.

Az esemény utolsó moduljában a szakértők gyakorlati tapasztalataikat osztották meg egymással interaktív szakértői kerekasztal-beszélgetés keretében. A Dr. Laczó Adrienn törvényszéki bíró, a Res Iudicata Egyesület elnökségi tagja moderálásával zajló tapasztalatcsere résztvevői Dr. Gebe Zoltán (csoportvezető bíró, Budai Központi Kerületi Bíróság), Dr. Ivány Borbála (szakértő, Gyűlölet-bűncselekmények Elleni Munkacsoport), Dr. Kara Ákos (főosztályvezető, Igazságügyi Minisztérium) és Dr. Kondorosi András (büntetőjogi főügyészhelyettes, Pest Megyei Főügyészség) voltak, akikhez a beszélgetés második felében Nagygyőr Csilla (alezredes, gyűlölet-bűncselekmény szakvonalvezető, ORFK) és Polgári Eszter (ügyvéd, Háttér Társaság) csatlakoztak.

A konferenciát Dr. Szalayné Dr. Sándor Erzsébet ombudsmanhelyettes zárta.