null Magyarországi Német Önkormányzatok Napja 2023

Idén huszonhetedik alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára, melyet hagyományosan minden év január második szombatján ünnepel a közösség. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata (LdU / MNOÖ) ez alkalomból 2023. január 14-én a pécsi Kodály Központban gálaműsort rendezett, amelyen a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes kiemelt meghívottként vett részt.

A rendezvény közel ezer résztvevőjét a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Englenderné Hock Ibolya köszöntötte, majd ünnepi beszédet mondott Natalie Pawlik, a Német Szövetségi Köztársaság kormányának áttelepültekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja.
A gálán a hazai német közösség legkiválóbb előadói, művészeti együttesei és az ifjú generáció produkciói mellett sor került a közösségért végzett kiemelkedő munkát elismerő kitüntetések és díjak átadására is.


 

A Koch Valéria-díjat minden évben olyan középiskolások kapják, akik kiemelkedő tanulmányi teljesítményt nyújtottak, amellett pedig különösen aktívak a magyarországi német kulturális örökség ápolásában. A díj odaítélhető évente egy egyetemistának is, amennyiben a magyarországi német közösségről szóló, kiemelkedő színvonalú szakdolgozatot készít el. A díjat idén Manz Alfréd, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata oktatási bizottságának elnöke, valamint Koch Emil, az ifjúsági bizottság elnöke nyújtották át Acél Rékának, Klein Xavérnak, Beszterczán Dominiknak és Kiss Bence Istvánnak.

Az országos gála csúcspontja a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata legmagasabb kitüntetésének, a Magyarországi Németségért Arany Dísztű átadása volt. A díjat 1995-ben alapította az országos német önkormányzat és 1997-ben adták át először. A díj minden évben olyan magyarországi németeknek, más magyar állampolgároknak és külföldieknek adományozható, akik a nemzetiség érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és tevékenységükkel hozzájárultak a hazai németség nyelvének, tárgyi és szellemi kulturális örökségének, történelmi hagyományainak megőrzéséhez. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése az előzetesen benyújtott javaslatok alapján évente három díj odaítéléséről dönt. A kitüntetést Englenderné Hock Ibolya elnök adta át Tóth Györgyné Bencze Máriának, Ledényi Zsuzsannának, Manfred Mayrhofernek és Szugfil Józsefnek.


 

A rendezvény eseményeiről és a kitüntetettekről részleteket a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata honlapján és Facebook-oldalán olvashat.

A fotók és a szöveg forrása: LdU / MNOÖ és Török Tamás