null A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes látogatása Pozsonyban

A szlovák ombudsmani hivatal immár négy éve az AJBH kiemelt partnere, a nemzetiségi jogok területén pedig szoros együttműködés alakult ki a területen dolgozó kollégák között.

Közös szakmai ügyeink száma az elmúlt időszakban is jelentősen nőtt, különösen a nemzetiségi biztoshelyettes felvidéki munkalátogatása kapcsán, ahol számos (magyar és roma) kisebbségi nevelés-oktatási kérdést, illetve problémát sikerült megismerni, illetve feltárni.

A látogatás tapasztalatainak megosztása és mindkét hivatalt érintő nemzetiségi kérdések megtárgyalása érdekében 2018. június 26-án Mária Patakyová szlovák ombudsman asszony munkalátogatáson látta vendégül Szalayné Sándor Erzsébet Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes asszonyt Pozsonyban (Verejná ochrankyňa práv).

A baráti hangulatú szakmai megbeszélésen a felek áttekintették a közös érdeklődésre számot tartó kérdéseket, nagy hangsúlyt fektetve a szlovákiai magyar illetve a magyarországi szlovák nemzetiségekhez tartozók, valamint a mindkét országban élő roma közösségek helyzetére.