null Konferencia a nemzetiségi pedagógusképzésről

Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi biztoshelyettes és munkatársai részt vettek az Emberi Erőforrások Minisztériuma által szervezett, a nemzetiségi pedagógusképzés szakmai aktualitásairól szóló szakmai konferencián.

A nemzetiségi biztoshelyettes 2016-17 év folyamán átfogó vizsgálatot folytatott a nemzetiségi felsőoktatás helyzetéről. A vizsgálat megállapításait, többek között azzal az ajánlással, hogy a témában a minisztérium hívjon össze egy szakmai konferenciát, idén tavasszal tártuk az EMMI felé.

Az eseményen a minisztériumot Dr. Horváth Zita, felsőoktatásért felelős helyettes-államtitkár, Grünwald Tamás, felsőoktatási referens, Dr. Madarász Hedvig főosztályvezető, és Ádám Zoltán főosztályvezető-helyettes képviselte. Előadott még Kállay Attiláné, a Nemzetiségi Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, Ritter Imre német nemzetiségi szószóló, Dr. Drahota-Szabó Erzsébet a Szegedi Tudományegyetem Nemzetiségi Intézetének általános és tudományos dékán-helyettese, Dr. Müller Márta, az ELTE Germanisztikai Intézet adjunktusa, és Dr. István Anna tanárképzésért felelős referens az ELTE Szláv és Balti Filológiai Intézetétől. 

A délelőtt elhangzott előadásokat követően a Kraszlán István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Köznevelési Nemzetiségi Főosztályának nemzetiségi főtanácsadója​ által moderált pódiumbeszélgetésen a résztvevőknek kötetlenebb formában is lehetőségük volt a témával kapcsolatos véleményüket, javaslataikat egymással megosztani.