null Közlemény a Lengyel-Magyar Barátság Ünnepnapja alkalmából

Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes közleménye a Lengyel-Magyar Barátság Ünnepnapjáról


Mint a magyarországi nemzetiségek jogainak védelméért felelős ombudsmanhelyettes, fontosnak tartom, hogy a hazánkban együtt élő, államalkotó nemzetiségeink identitását formáló történelmi eseményekről megemlékezzünk. Ilyen különleges esemény a Lengyel-Magyar Barátság Ünnepnapja, amelynek alkalmából minden év március 23-án a két nép történelmi barátságáról emlékezünk meg. Az erről szóló döntést a  magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007 márciusában hozta meg.

A lengyel-magyar szolidaritás éve alkalmából 2016-ban számtalan közös kulturális eseményre került sor, ahol közös történelmünk kölcsönös feltárása ugyanolyan fontos volt, mint jelenlegi értékeink bemutatása. Az évszázados lengyel-magyar barátságról és a magyarországi lengyel nemzetiségi közösségről való megemlékezésre 2017-ben alkalmat adhat az is, hogy idén ünnepeljük a mai Magyarország területén található egyetlen, egykor teljes egészében lengyelek által lakott község, Derenk benépesítésének 300 éves évfordulóját. A mára elnéptelenedett egykori falu az Aggteleki Nemzeti Park területén található a szlovák határ közelében. Az 1711-es pestisjárvány idején kihalt települést 1717-ben az Esterházyak szepességi lengyel telepesekkel keltették új életre. Ma már csak az egykori iskola romjai és egy kápolna jelzik az egykor virágzó település helyét. A magyarországi lengyel közösség számára azonban ez az emlékhely mégis fontos, jelzi ezt a hajdani búcsú időpontjában évente ott megtartott megemlékezésük.

A dinamikusan fejlődő lengyel-magyar kapcsolatok és a két nép barátságának számtalan jele bizonyítja azt, hogy Stanisław Gabriel Worcell 1849-ben írt, sokat idézett szavai kiállták az idők próbáját: „Magyarország és Lengyelország két örökéletű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futva összekapcsolódtak és láthatatlanul egybefonódtak. Ezért egyiknek léte és erőteljessége a másik életének és egészségének feltétele.”

Szalayné Sándor Erzsébet Prof. HC
egyetemi tanár, ombudsmanhelyettes