null Nemzetközi konferencia a pandémia és a jog kölcsönhatásairól

2021 Április 8-án a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara nemzetközi konferenciát szervezett "The Pandemic and the Law – A pandémia és a jog" címmel, amely a világjárvány jogi hatásait járta körbe különböző jogterületek mentén, nemzetközi jogi szempontok segítségével.

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes „Enforcement of minority rights in times of a pandemic – Hungary 2020” címmel tartott előadást. Ennek keretében bemutatta a „A világjárvány nemzetiségi közösségekre gyakorolt hatásairól” szóló 4/2020. számú elvi állásfoglalását, valamint az egyéni és közösségi jogok gyakorlása területén tapasztalt konkrét visszásságokat, illetve a nemzetiségi alapjogokat veszélyeztető további tényezőket. Tekintettel arra, hogy a világjárvány a negatív társadalmi tendenciák – különösen az egzisztenciális félelmek és frusztrációk – felerősítésével a gyűlöletbeszéd és gyűlölet-bűncselekmények előfordulását és súlyosságát is fokozta, így az ombudsmanhelyettes a témában kiadott 5/2020. és 6/2020. számú elvi állásfoglalásainak bemutatásával részletesen beszélt a jelenségek elleni fellépés lehetőségeiről is. 
Az esemény szervezője és egyik házigazdája az Ombudsmanhelyettes Titkárságának munkatársa és a PTE ÁJK nemzetközi dékánhelyettese, Mohay Ágoston volt.

További információk letöltése a konferenciáról.