null Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi ombudsmanhelyettes részt vett a „Council of Europe norms and standards on national minority rights: Results and challenges” című magas szintű konferencián

2021. május 21. és november 17. között Magyarország tölti be a strasbourgi székhelyű Európa Tanács Miniszteri Bizottságának elnöki tisztségét. A magyar elnökség programtervezetében prioritásként szerepel a nemzeti kisebbségek hatékony védelmének előmozdítása, ezért június 29-én Council of Europe norms and standards on national minority rights: Results and challenges címmel az Európa Tanács és Magyarország közös szervezésében magas szintű konferenciára került sor, amelyen a nemzetiségi ombudsmanhelyettes kiemelt szakértőként vett részt. Az esemény központjában a Nemzeti Kisebbségek Védelméről szóló Keretegyezményhez és a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartájához kapcsolódó szakmai tapasztalatok komplex megtárgyalása állt.

Az eseményt Marija Pejčinović Burić, az Európa Tanács főtitkára és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter köszöntő beszéde nyitotta meg. A szakmai résztvevők és az előadók három panelbeszélgetés keretében osztották meg gondolataikat a jelenlévőkkel és az online hallgatósággal. A teljes konferencia meghallgatható az alábbi elérhetőségeken:

https://vodmanager.coe.int/coe/webcast/coe/2021-06-29-1/en;

https://vodmanager.coe.int/coe/webcast/coe/2021-06-29-2/en.

A nemzetiségi ombudsmanhelyettes gondolatait angol és magyar nyelven ezen a linken olvashatják:

Az első panel szakmai beszélgetése az Európa Tanács kisebbségvédelmi célú monitoring mechanizmusainak működéséről szólt: az európai szaktekintélynek számító előadók a tevékenységük során tapasztalt nehézségekről, kihívásokról, valamint az elért eredményekről beszéltek. A panel moderátora Snežana Samardžić-Marković, az Európa Tanács demokráciáért felelős főigazgatója volt, aki kiemelte: a konferencia célja a nemzeti kisebbségeket érintő normák érvényesülésének értékelése, egyúttal a Miniszteri Bizottság horvát elnöksége alatt szervezett 2018-as, “Minorities and Minority Languages in a Changing Europe” című konferencia folytatása.

A panelbeszélgetés öt előadója Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Szalayné Sándor Erzsébet, nemzetiségi ombudsmanhelyettes, a Kisebbségi Keretegyezmény tanácsadó bizottságának (AC FCNM) volt tagja, Vesna Crnić-Grotić, a Nyelvi Karta szakértői bizottságának (COMEX) elnöke, Marie B. Hagsgård, a Kisebbségi Keretegyezmény tanácsadó bizottságának elnöke és Vello Pettai, az Európai Kisebbségi Ügyek Központjának (ECMI) igazgatója volt.

A második panelben az Európa Tanács kisebbségvédelmi mechanizmusainak érvényesülése, különösen a Parlamenti Közgyűlés és az Emberi Jogok Európai Bíróságának szerepe került a középpontba. A szekciót Kalmár Ferenc nagykövet, Magyarország szomszédságpolitikájának fejlesztéséért felelős miniszteri biztos vezette, a panel felszólalói Németh Zsolt, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének alelnöke, Kovács Elvira, Szerbia Képviselőházának alelnöke, Juhász Hajnalka, a Parlamenti Közgyűlés magyar tagja, miniszteri biztos valamint Ivana Jelić, az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) bírája voltak.

A harmadik panel az Európa Tanács nemzetiségi kisebbségeket érintő új ellenőrző mechanizmusainak tapasztalatairól és eredményeiről szólt. A beszélgetést József Judit nagykövet moderálta, a délután folyamán felszólalt Rusz Harry Alex nagykövet, magyar állandó képviselő, a Miniszteri Bizottság (MB) jelenlegi elnöke, Christian Meuwly nagykövet, svájci állandó képviselő, az MB jogi együttműködési raportőri csoport elnöke, Roeland Böcker nagykövet, holland állandó képviselő, a MB emberi jogi raportőri csoportjának elnöke és Krista Oinonen, Finnország Külügyminisztériumának Emberi Jogi Bíróságok és Egyezmények Osztályának vezetője.

A kérdések és válaszok megtárgyalása után Bjørn Berge, az Európa Tanács főtitkárhelyettesének záróbeszédével ért véget a konferencia.

Kalmár Ferenc levezető elnök összegzésként elmondta, hogy az online rendszereken keresztül a konferenciához csatlakozott, valamint a személyesen jelenlévő résztvevők összesített száma meghaladta a kétszáz főt. Bejelentette továbbá, hogy a magyar elnökség jegyében a kisebbségvédelem tárgykörében megszervezett második konferenciára Budapesten kerül sor 2021. szeptember 7-én, címe: Az NGO-k és kutatóintézetek szerepe az Európa Tanács nemzeti kisebbségek jogait érintő normáinak és standardjainak előmozdításában.