null VI. Erdélyi Jogászgyűlés, Marosvásárhely

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és munkatársai is részt vettek a Sapientia EMTE Kolozsvári Karának Jogtudományi Intézete és az Erdélyi Magyar Jogászok Társasága partnerségében immár hatodik alkalommal megszervezett Erdélyi Jogászgyűlésen.

Az erdélyi magyar jogásztársadalom szempontjából kiemelkedő fontosságú, a világjárvány miatt több alkalommal is elhalasztott rendezvényre 2021. szeptember 10-12. között került sor, idén Marosvásárhelyen. Az esemény az európai, romániai és magyarországi jogalkotás és jogalkalmazás aktuális kérdéseit és kihívásait elemző előadások mellett a kárpát-medencei jogászok szakmai kapcsolattartásában és a kölcsönös tapasztalatcserében is nagy szerepet játszik.

Szalayné Sándor Erzsébet nemzetiségi biztoshelyettes évek óta meghívottja az eseménynek, így a szervezők 2021-ben is fontosnak tartották részvételét és szakmai hozzájárulását. Török Tamás titkárságvezetővel közösen tartott előadása a „Gyűlöletbeszéddel és gyűlölet motiválta cselekményekkel kapcsolatos gyakorlati tapasztalatok - ombudsmani szempontból” címmel az aktuális problémák megértése céljából történeti keretbe helyezte a gyűlöletbűncselekménnyel kapcsolatos atrocitásokat, és az ombudsmani eszközök és eljárások lehetőségeit és eredményeit taglalta.

A számos jogterületet képviselő szakértők és elemzők előadásaiban szó esett a nemzeti kisebbségek helyzetéről, a román alkotmánybíróság aktuális ügyeiről, az európai adatvédelmi tendenciákról, a magyar és román társasági jogi szabályozásokról, a nemzetközi követelésérvényesítés és végrehajtás egyes szabályairól, valamint az Európai Ügyészség anyagi, személyi és területi illetékességéről. A sokszínű előadások mellett könyvbemutatók, szakmai fórumok és kerekasztal-beszélgetések gazdagították a konferencia szakmai programját.

Az Erdélyi Jogászgyűlés 2015 óta folyamatosan lehetőséget biztosít a magyar jogászok számára, hogy egyetemi oktatók, vezető közjogi tisztségviselők és a különböző szakmacsoportok gyakorló képviselőinek bevonásával megvizsgálják az európai, romániai és magyarországi jogalkotás és jogalkalmazás aktuális kérdéseit, valamint strukturáltan konzultáljanak a jogászképzés jövőjéről.