null A biztoshelyettes köszöntője

Tisztelt Látogató!

Szeretettel üdvözlöm Önt az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának részeként működő Nemzetiségi Ombudsmanhelyettesi Titkárság honlapján!

2013 októberében a magyarországi nemzetiségi közösségek támogatása mellett az alapvető jogok biztosának jelölése nyomán, az Országgyűlés egyetértése alapján hat éves időtartamra nyílt lehetőségem a nemzetiségi jogok érvényülése érdekében tevékenyen fellépni. Hat éves tevékenységem alapján a tisztségre történő újrajelölésemet az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége, az Országgyűlés Magyarországi Nemzetiségek Bizottsága és a Nemzeti Összetartozás Bizottsága is egyhangúlag támogatta, majd az Országgyűlés 2019. november 4-én ismételten az alapvető jogok biztosa Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettesévé választott meg.

Ombudsmanhelyettesként a feladatom a nemzetiségi jogok érvényülésének figyelemmel kísérése: ennek során felszínre kerülnek a nemzetiségi joganyagban előforduló ellentmondások vagy a jogalkalmazás során felmerülő problémák, hibák. Az egyéni beadványok kezelése és a komplex vizsgálatok folytatása során a felmerülő kérdések elemzését, értékelését mindazoknak az elveknek és értékeknek a betartása mellett végezzük, amelyeket a nemzetiségi jogterülettel kapcsolatban a munkatársaimmal együtt vallunk. E munka során a megszólított intézmények és partnerek nyitott és folyamatos együttműködésére is számítunk.

A hatékony feladatellátáshoz azonban hozzátartozik az ismeretek többirányú közvetítése is egyrészt a nemzetiségi létről, a közösségek helyzetéről, jogaikról, másrészről a nemzetiségi biztoshelyettesi szerepről és jogvédő feladatokról: a nemzetiségek egymás közötti viszonylatában, a nemzetiségek és a többségi társadalom kapcsolatában és nemzetközi összefüggésben is. Az ismeretközvetítést és ismeretszerzést a létező jogszabályi keretek között, de újszerű eszközökkel és módszerekkel, a nemzetiségek szervezeteivel való folyamatos kapcsolattartás révén, valamint az új médiumok kommunikációs csatornáin keresztül végezzük munkatársaimmal.

E honlap mellett a Twitter és Facebook oldalaink is azt a célt szolgálják, hogy az érdeklődők számára hiteles információkat nyújtsanak a nemzetiségi jogterületen végzett ombudsmanhelyettesi tevékenységről, a nemzetiségi jogok hazai érvényesüléséről. Munkatársaimmal együtt azon dolgozunk, hogy ezen információk egyre bővülő köre nemzetiségeink anyanyelvein és angol nyelven is elérhetővé váljon honlapunkon.

Bízom benne, hogy honlapunkon Ön is hasznos információkat talál! A honlappal kapcsolatos véleménye, esetleges kérdései vagy megjegyzései fontos visszajelzést jelentenek számunkra, ezért várjuk észrevételeit a „Kapcsolatok” menüpontban megadott elérhetőségeink bármelyikén.

Üdvözlettel:

Szalayné Sándor Erzsébet