null Az Aggteleki Nemzeti Parkban tett látogatást az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes 2024. április 16-án az Aggteleki Nemzeti Parkba látogatott, ahol szakmai megbeszélést folytattak az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának vezetőivel és munkatársaival.


 

A Nemzeti Park Igazgatóságának vezetői és munkatársai bemutatták a terület kiemelt környezeti, természeti és kulturális értékeit, az Igazgatóság fő feladatait, a természetmegőrzési munkákat, a természetvédelmi őrszolgálat jogállását, tevékenységi köreit és az ökoturisztikai, környezeti nevelési tevékenységüket. 

A határon átnyúló közös természetvédelmi, barlangvédelmi és turisztikai feladatok kapcsán részletesen beszámoltak többek között a tudományos megalapozó kutatásokról, a gyümölcsöző együttműködés eredményeiről, a világörökségi védelem alá tartozó értékek közös megőrzéséhez kapcsolódó feladatokról, a gyógybarlanggá nyilvánítás folyamatáról. Ezt követően a találkozó résztvevői bejárták a két országot érintő közös világörökségi helyszínnek minősülő Baradla-Domica barlangrendszerben a Baradla-barlang rövidtúráját. 

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója a találkozó során betekintést kapott továbbá a szlovák-magyar együttműködésben végzett természet- és barlangvédelmi, valamint turisztikai munkák eredményeiről és a tervezett jövőbeli közös projektekről.

A www.ajbh.hu oldalon megjelenő képek az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának tulajdonát képezik. Minden jog fenntartva.