null "A ma munkája – a holnap sikere" szakmai konferencia

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes is részt vett és záróbeszédet mondott az Országos Roma Kulturális és Média Centrum szervezésében július 6-án tartott, A ma munkája – a holnap sikere című szakmai konferencián. Az esemény célja a roma közösségek oktatási, képzési és foglalkoztatási helyzetének elemzése, illetve a továbblépési lehetőségek felvázolása volt, amellyel elsősorban az Országos Roma Önkormányzat képviselőit kívánták aktívan bevonni a komplex tervezésbe.

A délelőtt folyamán köszöntőt mondott Dr. Csilleiné Mága Erika, az Országos Roma Kulturális és Média Centrum vezetője, valamint Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke. Szakmai előadásokon mutatták be a saját szervezetük tevékenységét a területen kiemelt szerepet játszó szakértők, így Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója, Kiss Dávid, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat programvezetője, Farkas László, az Országos Roma Önkormányzat elnökhelyettese és Tiszabura polgármestere, valamint Lakatos György, a Romano Glaszo – Emberi Hang Művészeti Csoport és a Budaörsi tanoda vezetője. 

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes záróbeszédében az elhangzottak összefoglalása mellett felhívta a figyelmet tanulás és a hivatásválasztás felé vezető lépések támogatására, a már úton lévő diákok és hallgatók kitartásának megerősítésére és a támogató környezet – ennek mentális, lelki és infrastrukturális eszközei – megteremtésének fontosságára, valamint a 21. század új lehetőségeit jelentő informatikai és nyelvi képességek fejlesztésére. Kiemelte ugyanakkor, hogy az esélyteremtés és munkahelyteremtés nem egyirányú utca: a diszkriminációmentes, szakértelmen és emberi kapcsolatokon alapuló környezet megteremtése valamennyi tanár, mentor, munkaadó és munkatárs feladata is.