null A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes üzenete a koronavírus pandémia kihívásaival kapcsolatban

Tisztelt Partnereim, kedves Barátaim!


A koronavírus járvány pandémiává fejlődése miatt az elmúlt időszakban mindannyian napról napra új típusú kihívásokkal szembesülünk, amelyek ugyanazt az üzenetet hordozzák: a saját és a környezetünkben élők – családtagjaink, barátaink, munkatársaink és közösségeink – fizikai és mentális egészségének megőrzése most a legfontosabb feladatunk. Ebben a helyzetben az egyéni és a közösségi felelősségvállalás egyaránt kiemelten fontos: néhány biztató jel arra utal, hogy összefogva és a szakmai intézkedéseket fegyelmezetten betartva lassíthatjuk a vírus terjedését. Ombudsmanhelyettesként a jelenlegi helyzetben különleges felelősségem és intézkedési kötelezettségem van a rám bízott személyek és közösségek védelme érdekében, erről szeretném tájékoztatni Önöket.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én hivatalosan is pandémiává (világjárvánnyá) nyilvánította a COVID-19 elnevezésű vírus okozta megbetegedést és az Egyesült Nemzetek Szervezete valamennyi tagállamát azonnali intézkedések megtételére szólította fel. Erre, valamint hazánk nagy kitettségére tekintettel Magyarország Kormánya ugyanezen a napon 15 órától a 40/2020. (III. 11.) korm. rendelettel Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. A fentiek nyomán az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkára különleges felhívásokat tett közzé (AJB-2000/3/2020. sz., AJB-2000/5/2020. sz.), amelyek a munkavégzés speciális szabályait tartalmazzák március 11-től visszavonásig.

Ombudsmanhelyettesként magam is egyetértek azokkal a rendkívüli és azonnali rendelkezésekkel, amelyeket a veszélyhelyzet érdemi kezelése és a járványellenes intézkedések megelőzési és elővigyázatossági célból is indokolnak. Erre tekintettel március 16-tól visszavonásig titkárságom munkatársai számára otthoni munkavégzést rendeltem el, valamint valamennyi utazást, szakmai egyeztetést és személyes találkozót lemondtam.

Kollégáimmal otthoni munkavégzés keretében a következő hetekben is folyamatosan dolgozunk, kezeljük a hazai nemzetiségi közösségek és tagjaik nálunk már folyamatban lévő és menetközben érkező ügyeit. A nemzetiseg.info@ajbh.hu e-mail címen továbbra is fogadjuk beadványaikat és szakmai dokumentumaikat, a legfrissebb információkról pedig Facebook oldalunkon, illetve ezen a csatornán, a www.nemzetisegijogok.hu honlapról értesülhetnek.

A következő időszak kihívásainak kezeléséhez megfontoltságot, türelmet és széleskörű elővigyázatosságot kívánok mindannyiunknak!

Vigyázzunk egymásra, vigyázzunk magunkra!

Szalayné Sándor Erzsébet