null Látogatás a szlovén mintagazdaságban

A nemzetiségi biztoshelyettes munkatársai június 22-én személyesen látogatták meg a felsőszölnöki szlovén mintagazdaságot, ahol Ropos Mártonnal, az Országos Szlovén Önkormányzat elnökével, Hírnök Józseffel, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnökével, Kissné Köles Erika szlovén szószólóval, és Kovács Andreával, a mintagazdaság ügyvezető igazgatójával találkoztak.

A hármashatár ölelésében, kiemelt természetvédelmi területen fekvő mintagazdaságot a Magyarországi Szlovének Szövetsége által életre hívott Szlovén Vidék Közhasznú Nonprofit Kft. hozta létre és működteti a szlovén állam támogatásával. A mintagazdaságban folytatott közhasznú tevékenység hozzájárul a szlovén kisebbség által lakott Rába-vidék kulturális, turisztikai és gazdasági fejlesztéséhez, illetve a térségben élő szlovén nemzeti lakosság vállalkozásalapításainak támogatásához, a Rába-vidék fejlesztésével annak lakosságmegtartó erejéhez. A mintagazdaság rendszeresen teret biztosít a helyi szlovén kultúra és hagyomány ápolását szolgáló kulturális rendezvényeknek, ezzel is erősítve a nemzetiségi közösség identitását. A mintagazdaság az állattartás és növénytermesztés mellett turisztikai tevékenységet is folytat, jelenleg két darab négyfős apartman és egy kétágyas szoba fürdőszobával áll a pihenni vágyók rendelkezésre. Ételkínálatában igyekszik a szlovén konyha gasztronómiai hagyományainak is teret adni úgy, hogy az alapanyagok jó részét a mintagazdaság biztosítja.

A látogatás annak az ombudsmani vizsgálatnak volt a része, amely arra keresi többek között a választ, hogy hogyan lehetne a szlovén mintagazdaság tapasztalatait, mint jó példát adaptálni más nemzeti kisebbségek számára.