null Megemlékezés a Roma Holokauszt Emléknapján

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes is részt vett a Holokauszt Emlékközpont, a Roma Holokauszt Emlékbizottság és a Belügyminisztérium által a Roma Holokauszt Emléknap (augusztus 2.) alkalmából szervezett eseményen, valamint az Országos Roma Önkormányzat által szervezett Roma Holokauszt Emléknap fővédnöke volt.

Az emléknapon beszédet mondott Dr. Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója, Langerné Victor Katalin, társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár, Dr. Máté Dezső szociológus, roma és LMBT aktivista és Sztojka Attila, a Társadalmi Esélyegyenlőségi Főigazgatóság főigazgatója. Az emlékezést művészi interpretációival gazdagította Mata András, a Gypsy Soloist Orchestra és a Romano Glaszo Együttes – Budaörsi Tanoda közös produkciója.

Az esemény zárásaként a résztvevők az emlékezés mécseseit helyezték el az áldozatok emlékfalánál, majd együtt megtekintették Papp Róbert Megsemmisítésre ítélve című dokumentumfilmjét.

Az Országos Roma Önkormányzat által szervezett Roma Holokauszt Emléknapon Szalayné Sándor Erzsébet mellett beszédet mondott Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat elnöke és Fahidi Éva író, színművész, holokauszt-túlélő. A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes beszéde teljes terjedelmében ezen a linken érhető el.

A méltó emlékezést Nyári Oszkár színművész, az EtnoRom, a Romano Glaszo, valamint a Fehér Norbert és Váradi Gyula zenekara segítették művészi produkcióikkal. Az eseményen a résztvevők koszorúkat helyeztek el az Országos Roma Önkormányzat falán található emléktáblánál.

A Nemzetiségi Ombudsamanhelyettesnek a Roma Holokauszt emléknapja kapcsán kiadott közleménye itt olvasható.