null Mikó Est a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettessel

A kolozsvári Mikó Imre Szakkollégium jogász szakos hallgatói szakmai esten látták vendégül Szalayné Sándor Erzsébet  ombudsmanhelyettest és titkárságának vezetőjét, Török Tamást.

Az online fórum témái az európai, magyar és romániai kisebbségvédelem helyzete és kihívásai voltak. A beszélgetést házigazdaként Böndi Beáta, a Szakmai Tanács elnöke vezette.

Az este folyamán a jogi szabályozás és a garanciarendszer elemei is részletesen megvizsgálták a résztvevők, így szóba került a nemzetközi dokumentumok érvényesíthetősége, a Minority SafePack sorsa, a nyelvi jogok helyzete, valamint a nemzetiségi intézményrendszer jelenlegi állapota a két országban és a továbblépési lehetőségek. Hangsúlyosan kerültek szóba a rasszizmus elleni fellépés elméleti és gyakorlati kérdései, valamint a hátrányos helyzetben lévő roma személyek, illetve közösségek életkörülményeinek és -kilátásainak javításával, illetve az önkénteskedés lehetőségeivel összefüggő témák.

A Mikó Imre Szakkollégium célja, hogy segítséget nyújtson az erdélyi magyar jog- és közgazdász hallgatók szakmai fejlődésében. Rendszeres képzései, előadásai és szakemberekkel való beszélgetések révén tagjai így az egyetemi tananyagon túlmutató tudásra tehetnek szert. A szakmai fejlődésen kívül a szakkollégium életre szóló barátságokat kovácsol, és olyan közösséget teremt, amelyben mindenki lehetőséget kap a kibontakozásra, és amely mindig visszavárja végzett tagjait is.