null Nemzetközi konferencia a Budapesti Európai Ifjúsági Központban

Szeptember 7-én a Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes részt vett “A nem kormányzati szervezetek és kutatóintézetek szerepe az Európa Tanács nemzeti kisebbségi normáinak előmozdításában” című konferencián.

Magyarország fél éven át tölti be a Miniszteri Bizottság elnöki tisztségét, amely során prioritásként kezeli a nemzeti kisebbségek hatékony védelmének előmozdítását, ezért a témában már a második konferenciára került sor. 

Június 29-én Strasbourgban elsősorban az Európa Tanács testületeinek képviselői, európai kisebbségi szervezetek szakértői és részes államok diplomatái vitatták meg a nemzeti kisebbségek aktuális helyzetét, míg a budapesti konferencián civil szervezetek, kutatóintézetek és ifjúsági közösségek mutatták be saját tevékenységüket és a nemzeti kisebbségük jövőjéről szóló elképzeléseiket.

A konferencián alkalom nyílt arra, hogy Szalayné Sándor Erzsébet rövid szakmai eszmecserét folytasson az Európa Tanács kisebbségi monitoring bizottságainak szakmai titkársága vezetőjével, Elise Cornu asszonnyal.