null ONÖSZ ülés az AJBH-ban

 

A Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes meghívására az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartotta kihelyezett ülését

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa nyitotta meg a Justitia Regnorum Fundamentum-díjas Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetsége (ONÖSZ) kihelyezett ülését, melyet 2020. január 23-án Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában tartottak. Az ülés keretében került sor Szalayné Sándor Erzsébet, Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és a tizenhárom országos nemzetiségi önkormányzat elnökeinek immár hagyományos évnyitó konzultációjára.

Dr. Kozma Ákos köszöntőjében kiemelte, hogy az Országos Nemzetiségi Önkormányzatok Szövetségével való együttműködés rendkívül fontos az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala számára és ezt a hivatal a jövőben is kiemelt feladatának fogja tekinteni. Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet megköszönte az elmúlt hat év bizalmát és köszönetet mondott az újraválasztásához adott segítségért. Bevezetőjében az együttműködés új területeiről és a kölcsönös szakmai segítségnyújtás értékeiről beszélt, majd részletesen felvázolta következő évekre szóló munkatervét.

A tanácskozás résztvevői kölcsönösen értékelték az ONÖSZ és a nemzetiségi ombudsmanhelyettes 2019. évi tevékenységét és 2020-as terveikről egyeztettek. A megbeszélésen hangsúlyozták, hogy idén is számos olyan szakmai kihívás, egyben lehetőség vár a nemzetiségi jogterületen tevékenykedő szervezetekre, amelyeket ezúttal is összefogással és egymást segítve kell és lehet megoldani.

Az értekezlet egyúttal lehetőséget teremtett arra, hogy a nemzetiségi ombudsmanhelyettes átfogó tájékoztatást adjon a tervezett helyszíni látogatásairól, a rendhagyó osztályfőnöki órák folytatásáról, valamint három kiemelt – a nemzetiségi önkormányzati választások tapasztalatait, a nemzetiségi egyéni és közösségi névhasználatot, valamint a 2021. évi népszámlálás előkészítését érintő – folyamatban lévő vizsgálatáról.